Χρωματολόγια που Εμπνέουν τις Επιλογές σας

Η κατηγορία αυτή αποτελείται από 3 ενότητες

στην 1η Ξεφυλλίσετε Χρωματολόγια που Εμπνέουν τις επιλογές σας, μπορείτε να βρείτε τα πιο δημοφιλή χρωματολόγια της Βιβεχρωμ, Βεχρω, & Dulux με πολλές αποχρώσεις αλλά και προτάσεις για συνδυασμούς χρωμάτων για εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους.

στην 2η Διακόσμηση Σπιτιού & Συνδυασμοί Χρωμάτων μπορείτε να δείτε προτάσεις με συνδυασμούς χρωμάτων ( για την κρεβατοκάμαρα, το παιδικό δωμάτιο, τη κουζίνα), τα χρώματα της χρονιάς 2016 &2017πρωτότυπες και πρακτικές διακοσμητικές ιδέες για το σπίτι σας

στην 3η ενότητα παρουσιάζεται το Χρωματολογιο RAL , το οποίο αποτελεί το πιο δημοφιλή Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πρότυπο Χρωμάτων που χρησιμοποιείται σήμερα. Οι αποχρώσεις του χρησιμοποιούνται στην αρχιτεκτονική, διακόσμηση, για κατασκευές, τη βιομηχανία και την οδική ασφάλεια. Αποτελεί μια αξιόπιστη παλέτα χρωμάτων, ωστόσο η απόδοση που εσείς βλέπετε εξαρτάται από την οθόνη και τον εκτυπωτή σας.

Αναζητάτε ένα χρωματολογιο, γιατί θέλετε να δείτε

• διάφορες αποχρώσεις χρωμάτων ώστε να διαλέξετε τις πιο κατάλληλες για το σπίτι σας,
• συνδυασμούς χρωμάτων για κάθε δωμάτιο του σπιτιού ή ακόμη και για τους εξωτερικούς τοίχους.

Χρωματολογιο τοιχου

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να νοιώσετε ασφαλείς με τις επιλογές σας

1. Ανοίγω ένα χρωματολογιο και βρίσκω χιλιάδες αποχρώσειςΠώς να διαλέξω τις πιο κατάλληλες για το σπίτι μου;

Πράγματι, στην αγορά μπορείτε να βρείτε πλήθος από χρωματολόγια ή βεντάλιες χρωμάτων με χιλιάδες αποχρώσεις και δεκάδες προτάσεις για συνδυασμούς χρωμάτων. Μερικές φορές , το μεγάλο πλήθος επιλογών μας μπερδεύει περισσότερο. Ωστόσο, μπορείτε να καταλάβετε ότι η απάντηση οι «… κατάλληλες αποχρώσεις για το σπίτι σας..» είναι μια καθαρά υποκειμενική. Και είναι υποκειμενική γιατί εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που θα πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του.
• Την αίσθηση, το χαρακτήρα ή την προσωπικότητα του χώρου που εσείς επιθυμείτε
• Τα αγαπημένα σας χρώματα
• Την φωτεινότητα του χώρου
• Το μέγεθος του σπιτιού ή των δωματίων
• Την χρήση του

Μέσα από ένα παράδειγμα και μελετώντας μια μια τις παραμέτρους θα κατανοήσουμε καλύτερα τη σπουδαιότητα τους.

Αρχικά, επιλέγουμε την προσωπικότητα του χώρου, έστω λοιπόν ότι θέλουμε να βάψουμε ένα δωμάτιο σε ρομαντικό στυλ.
Τα πρώτα χρώματα που μας έρχονται στο νου είναι απαλά, σε αποχρώσεις του ροζ, του πράσινου, του βιολετί ή ακόμη και έντονο πορτοκαλί.
Πολύ ωραία, ας αποκλείσουμε τα χρώματα που δεν μας αρέσουν, υποθετικά το βιολετί και το ροζ.
Έχουμε λοιπόν να επιλέξουμε ανάμεσα σε αποχρώσεις που μας αρέσουν , του πράσινου και του πορτοκαλί.
Ας δούμε τη φωτεινότητα του χώρου. Το ρομαντικό στυλ μπορεί να συνδυαστεί με έντονο ή χαμηλό φωτισμό. Εάν επιθυμούμε επιπλέον φωτισμό στο χώρο μας, μπορούμε να τον ενισχύσουμε με υπέροχα φωτιστικά σε διάφορες γωνιές του δωματίου.
Όσον αφορά το μέγεθος του δωματίου. Εάν το δωμάτιο μας είναι μικρό μπορούμε με διάφορα τρικ να δώσουμε επιπλέον βάθος όπως π.χ. προσθέτοντας ωραίους πρωτότυπους καθρέπτες.

Όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι η χρήση του. Το δωμάτιο αυτό είναι το σαλόνι σας ή ένα παιδικό δωμάτιο;
Εάν είναι το σαλόνι σας τότε στην επιλογή μας θα μας βοηθήσουν τα άλλα στοιχεία του χώρου. Το χρώμα των υφασμάτων, οι κουρτίνες, τα διακοσμητικά. Εάν οι καναπέδες σας είναι ένα ζωηρό κόκκινο συνδυάζοντας τους με παστέλ πράσινους τοίχους , σίγουρα δεν θα πετυχαίνατε να δώσετε στον χώρο ένα ρομαντικό στυλ.

Δείτε τις δύο πιο κάτω εικόνες και φανταστείτε τον εαυτό σας σε αυτούς τους χώρους, ποιόν θα διαλέγατε; Απατώντας σε αυτή την ερώτηση, στην ουσία έχετε κάνει και την επιλογή των κατάλληλων αποχρώσεων για εσάς.

Συνδυασμοι χρωμάτων για ρομαντικό στυλ

Συνδυασμοι χρωμάτων για ρομαντικό στυλ

Εάν είναι όμως το παιδικό δωμάτιο και μάλιστα χώρος μελέτης, τότε καλύτερα να αποφύγετε έντονα χρώματα. Χρώματα όπως το πορτοκαλί, πλέον της ιδιότητας τους να «διοχετεύουν» ενέργεια και ευδιαθεσία, σε μεγάλες επιφάνειες δημιουργούν υπερδιέγερση, ίσως και εκνευρισμούς. Αν πάλι σας αρέσει τόσο πολύ και θέλετε να το εντάξετε στις επιλογές σας, μπορείτε να βάψετε μόνο έναν τοίχο π.χ πίσω από το κεφαλάρι του κρεβατιού.

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε. Η πρώτη εικόνα, μέσα από την επιλογή των χρωμάτων της θα χαρακτηριζόταν για την ενέργεια και τη ζωντάνια της. Ενώ η δεύτερη, προσφέρει γαλήνη, ηρεμία και χαλάρωση.

Συνδυασμοι χρωμάτων για παιδικο

Συνδυασμοι χρωμάτων για παιδικο

2. Πώς να συνδυάσω δύο ή περισσότερα χρώματα στον ίδιο χώρο;

Η επιλογή και ο συνδυασμός χρωμάτων, δύο ή περισσότερων, σε ένα δωμάτιο είναι μια μικρή δέσμευση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέγουμε και να βάφουμε το σπίτι μας μόνο σε αποχρώσεις του μπεζ.
Υπάρχουν μικρές τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε σωστές επιλογές που θα δικαιώσουν την τόλμη μας.

Είδαμε και πιο πάνω ότι για να επιλέξουμε σωστά χρώματα μια σημαντική παράμετρος είναι η προσωπικότητα που θέλουμε να έχει ο χώρος. Έτσι, για να ξεκινήσουμε την επιλογή αποχρώσεων που συνδυάζονται μεταξύ τους, αρχικά δεν εστιάζουμε στα χρώματα ή σε αυτό που βλέπουμε αλλά σε αυτό που θέλουμε να αισθανόμαστε.

Εάν σκεφτούμε τη διάθεση που θέλουμε να μας «μεταφέρει» ο χώρος τότε είναι πιο εύκολο να καταλήξουμε στον τέλειο συνδυασμό χρωμάτων. Είναι δωμάτιο χαλάρωσης με άνετα έπιπλα και απαλό φωτισμό; ή κουζίνα με δυνατές γραμμές και αιχμηρές γωνίες;

Εάν θέλετε το δωμάτιο σας να έχει κλασσική και κομψή εμφάνιση τότε μια ασφαλής επιλογή είναι το μαύρο και το λευκό. Εάν είστε ρομαντικοί και λατρεύετε το ηλιοβασίλεμα πιο κατάλληλες είναι οι αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου και πορτοκαλί. Εάν όμως βρίσκετε γαλήνη ατενίζοντας τον ουρανό και τη θάλασσα τότε θα πρέπει να κατευθυνθείτε σε αποχρώσεις του μπλε, μπεζ και λευκό.

Χρωματα για σαλονι

Η φύση μας παρέχει ασφαλείς συνδυασμούς χρωμάτων, ως εκ τούτου αποτελεί μια πραγματικά αξιόπιστη πηγή έμπνευσης.
Στην πιο πάνω εικόνα μπορείτε να δείτε πόσο αρμονικά συνδυάζονται τα χρώματα στη φύση. Μπορείτε επίσης να δείτε την ίδια αρμονία να μεταφέρετε και σε ένα δωμάτιο σπιτιού.
Επιλέξτε χρώματα με βάση την αγαπημένη σας απόχρωση και την αίσθηση που θέλετε να δώσετε στον χώρο.

Εάν πάλι θέλουμε πιο επιστημονικές προσεγγίσεις τότε θα χρησιμοποιήσουμε τον τροχό χρωμάτων.
Με βάση τον τροχό χρωμάτων, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες για να ταιριάζουν τα χρώματα μεταξύ τους και είναι πραγματικά αρκετά απλοί.

Συνδυασμοι χρωματων

Κανόνας 1ος Αναλογικά χρώματα δύο ή περισσότερα χρώματα που βρίσκονται δίπλα στον τροχό χρωμάτων. Ο συνδυασμός αναλογικών χρωμάτων χαρακτηρίζεται από αρμονικότητα στο μάτι, όπως άλλωστε και στη φύση συναντάμε συχνά αναλογικούς χρωματικούς συνδυασμούς, σκεφτείτε τα ηλιοβασιλέματα

Συνδυασμοι χρωματων

Κανόνας 2ος : Συμπληρωματικά χρώματα είναι οποιαδήποτε δύο χρώματα απέναντι το ένα από το άλλο στον τροχό χρωμάτων. Για παράδειγμα, το μπλε και το πορτοκαλί ή το κόκκινο και το πράσινο.
Ο συνδυασμός των συμπληρωματικών χρωμάτων δημιουργούν έντονη αντίθεση και δίνει ενέργεια στο χώρο. Ιδανικός συνδυασμός χρωμάτων επιτυγχάνεται όταν χρησιμοποιήσουμε το ένα χρώμα για τις μεγάλες επιφάνειες και το άλλο για να τονίσουμε κάποια δομικά στοιχεία του χώρου που θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή. Εναλλακτικά, για πιο ήπια αντίθεση μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποχρώσεις των συμπληρωματικών χρωμάτων π.χ μια ανοικτή απόχρωση του μπλε σε αντίθεση με ένα σκούρο πορτοκαλί.

Συνδυασμοι χρωματων

Κανόνας 3ος: Τριαδικός συνδυασμός χρωμάτων , δημιουργείτε από τρία χρώματα που ισαπέχουν στον τροχό χρωμάτων, σχηματίζοντας έτσι ένα ισόπλευρο τρίγωνο.

Οι τριαδικές παλέτες είναι ιδιαίτερα ζωντανές και δυναμικές , λόγω της τεράστιας ποικιλομορφίας σε αποχρώσεις. Λόγω των έντονων αντιθέσεων, η ισορροπία είναι το κλειδί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παιδικό δωμάτιο της πιο πάνω εικόνας που συνδυάζει το μωβ, το πράσινο και το πορτοκαλί.

Συνδυασμοι χρωματων

Ένας άλλος κανόνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά ή μόνος του είναι ο κανόνας 60-30-10, ο οποίος μας καθοδηγεί στην επιλογή και εφαρμογή των σωστών αναλογιών χρωμάτων. Ο κανόνας 60-30-10 μας προτρέπει να επιλέξουμε ένα βασικό χρώμα , το 60% για να βάψουμε μεγάλες επιφάνειες όπως τοίχους. Το 30% αφορά το χρώμα άλλων στοιχείων όπως το σοβατεπί, τα γύψινα , το ταβάνι ή μόνο ένα τοίχο. Το 10%αναφέρεται σε ένα έντονο χρώμα ή ακόμη και χρώμιο, χαλκό ή άλλο μέταλλο που θα στολίσει και θα δώσει ενέργεια στο χώρο , τέτοια στοιχεία είναι διακοσμητικά αντικείμενα ή ακόμη μια μικρότερη επιφάνεια τοίχου.

Στην πιο πάνω εικόνα το 60% είναι ένα απαλό γκρι χρώμα που συνδυάζεται αρμονικά με το έντονο φούξια (30%), τον τοίχο απέναντι από το κεφαλάρι. Την απόλυτη ισορροπία δίνει το 10% με το φωτεινό πράσινο-λαχανί.

Ο κανόνας 60 30 10 εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και για το βάψιμο εξωτερικών τοίχων. Στην πιο κάτω εικόνα ο συνδυασμός του γκρι-πράσινου (60%) με το γκρενά (30%) και το απαλό ζαχαρί (10%) δημιουργεί ένα αρμονικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα αλλά ταυτόχρονα τόσο ιδιαίτερο.

Χρωματα για εξω

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι κανόνες είναι για τους παραβαίνουμε, ιδιαίτερα στο χώρο της διακόσμησης που χαρακτηρίζεται από ελευθερία και έχει καλλιτεχνική φύση. Η ουσία όλων των κανόνων είναι να μας δίνουν το στίγμα, μια κατεύθυνση στην οποία θα μπορούμε να κινηθούμεπροσθέτοντας το προσωπικό μας γούστο.

Ελπίζουμε οι συμβουλές μας να σας φάνηκαν απλές και χρήσιμες. Τώρα, ανοίγοντας ένα χρωματολογιο ή μια βεντάλια χρωμάτων μπορείτε να επιλέξετε τις αγαπημένες σας αποχρώσεις.
Εάν όμως θέλετε συγκεκριμένες προτάσεις για τους δικούς σας χώρους, η διακοσμητική μας σύμβουλος Βασιλική , είναι στη διάθεση σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ ΔΩΡΕΑΝ! (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top